Què és el Coaching?

La International Coach Federation (ICF) defineix el Coaching com un “procés d’acompanyament reflexiu i creatiu que inspira a les persones a maximitzar el seu potencial personal i professional”.

Si em preguntes, “Carlos, què es el Coaching?” també et diré que es tracta d’un procés, entès com l’acció d’anar cap endavant durant un període de temps i que part del present cap el futur; d’acompanyament, ja que treballarem de tu a tu; reflexiu, ja que et formularé preguntes a través de les quals obtindràs les teves pròpies respostes; i creatiu, perquè disminuiràs distàncies entre tu i el teu objectiu, per maximitzar el teu potencial personal i professional. Veuràs del que ets capaç! També t’explicaré que el Coaching no és teràpia, assessoria o consultoria. No abordarem el passat, l’important passa “Aquí i Ara”, no t’aconsellaré que has de fer i, a més, sé que l’únic/a expert/a sobre tu ets tu.

Doncs, què fa un Coach?

Com Coach, compleixo el Codi Ètic de la International Coach Federation (ICF) que pots consultar aquí. A més, signarem l’Acord de Coaching que inclou els compromisos que ambdós adquirim durant el Procés, en el qual tu ets el principal responsable i protagonista.

Durant l’acompanyament com Coach, m’agrada dir que tinc la funció de mirall en el que veuràs reflectida com enfoques la teva vida a nivell personal i professional. La meva feina consisteix en establir amb tu una relació de confiança, estant present des de la proximitat i escoltant el que dius, i també el que no dius, sense jutjar ni interpretar. Et faré preguntes obertes per a què et mobilitzin, no per a què et justifiquis. Preguntar porta a la reflexió, i em comunicaré de manera directa. Tot això et permetrà prendre consciència de la teva situació, sortir de la teva zona de confort i, conjuntament, acordar accions que et permeten arribar al teu objectiu. Perquè, es pot viure sense objectius?

També et diré que el Coaching no és un concepte de moda. De fet, els seus orígens es remunten als segles XV i XVI en la ciutat de Kocs (Hongria), a uns 70 kilòmetres de Budapest. Es tractava d’una parada obligatòria entre aquesta localitat i Viena, en la qual s’utilitzaven carruatges amb un sistema de suspensió que accelerava el transport de persones.

Si, per exemple, consultem un diccionari de llengua anglesa es defineix el Coach com “cotxe”, “vagó”, “carrossa” o “autobús”, i també amb els verbs “ensenyar”, “entrenar” o “preparar”. El Coaching va començar a aplicar-se al món esportiu, ja que preparava al esportista a desenvolupar les seves competències en el terreny de joc. Més tard, va arribar al món empresarial.

Avui, el Coaching està al teu abast.